Skip to main navigation Skip to main content Skip to page footer

Εργαστήριο Μουσικής Ακουστικής και Τεχνολογίας

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Εργαστήριο Μουσικής Ακουστικής Τεχνολογίας

Κανονισμός λειτουργίας

 

1. Εισαγωγή

 

1. 1. Αντικείμενο

Ο παρών Κανονισμός αφορά στο Εργαστήριο Μουσικής Ακουστικής Τεχνολογίας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

 

1. 2. Ισχύς του Κανονισμού

Ο παρών Κανονισμός ισχύει άμεσα και η εφαρμογή του είναι υποχρεωτική.

 

1. 3. Εμβέλεια

Η εφαρμογή του παρόντος Κανονισμού αφορά σε όλους τους χρήστες  του εργαστηρίου του Τμήματος, καθώς και στους διαχειριστές και συντηρητές του εξοπλισμού και των εγκαταστάσεων, στους διδάσκοντες των εργαστηριακών μαθημάτων και σεμιναρίων και σε κάθε έναν που εμπλέκεται στη λειτουργία των εργαστηρίων.

 

1. 4. Δομή

Ο Κανονισμός χωρίζεται σε δύο μέρη. Το πρώτο μέρος (1-3.1) αφορά τη γενικότερη διάρθρωση και λειτουργία του εργαστηρίου και το δεύτερο (4-10) την πολιτική που αφορά στους χρήστες των εργαστηρίων, σύμφωνα με την εκάστοτε Κοινή Υπουργική Απόφαση για τη λειτουργία των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (ΑΕΙ) και τα μέτρα που εφαρμόζονται για την αποφυγή διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19.

 

2. Εργαστήριο Μουσικής Ακουστικής Τεχνολογίας

 

2. 1. Διάρθρωση εργαστηρίου

Το Εργαστήριο Μουσικής Ακουστικής Τεχνολογίας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών ιδρύθηκε το 2004 (ΦΕΚ 16841/Β1/23-6-2004) με πρωτοβουλία του Καθηγητή Μουσικής Ακουστικής, Πληροφορικής κ. Χαράλαμπου Χ. Σπυρίδη ο οποίος υπήρξε και Διευθυντής του κατά την περίοδο 2004-2015.

Από 1-10-2015 Διευθύντρια του Εργαστηρίου είναι η Καθηγήτρια Αναστασία Γεωργάκη. Το Εργαστήριο Μουσικής Ακουστικής Τεχνολογίας δραστηριοποιείται διδακτικά, ερευνητικά και καλλιτεχνικά στο Στούντιο Ήχου (αίθουσα 310) και την Αίθουσα Μουσικής Τεχνολογίας (αίθουσα 920).

 

H Αίθουσα της Μουσικής Τεχνολογίας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών βρίσκεται στον 9ο όροφο του κτηρίου της Φιλοσοφικής Σχολής. Διαθέτει μονάδες υπολογιστών με κάρτες ήχου, MIDI κλαβιέ, μικρόφωνα, ηχητικό σύστημα και βιντεοπροβολέα που καλύπτουν τις διδακτικές ανάγκες των μαθημάτων. Η Αίθουσα Μουσικής Τεχνολογίας διατίθεται για την πρακτική άσκηση των φοιτητών σε διάφορα πρότζεκτ των μαθημάτων.

 

Το Στούντιο Ήχου αποτελεί μία υπερσύγχρονη υλοποίηση ενός επαγγελματικού επιπέδου studio ηχογραφήσεων και επεξεργασίας ήχου και εικόνας. Αποτελείται από τέσσερις βασικούς και αρκετούς βοηθητικούς χώρους που εκτείνονται σε μια επιφάνεια περίπου 200 τ.μ. στον 3ο όροφο της Φιλοσοφικής Σχολής (χώρος υποδοχής και γραμματείας, control room, live room, σουίτα multimedia και φορητές διατάξεις ηχοληψίας). Πρόκειται για ένα από τα πλέον σύγχρονα και ολοκληρωμένα studio που υπάρχουν στην Ελλάδα με απεριόριστες δυνατότητες χρήσης. Το Στούντιο είναι άρτια εξοπλισμένο με όργανα ορχήστρας, δύο πιάνα με ουρά και προηγμένο εξοπλισμό ηχοληψίας, μίξης και mastering και μεταβλητή αρχιτεκτονική ακουστικής χώρων.

 

2. 2. Δραστηριότητες

Το Εργαστήριο καλύπτει τις διδακτικές, ερευνητικές και καλλιτεχνικές ανάγκες του Τμήματος Μουσικών Σπουδών καθώς και άλλων Τμημάτων του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.  Επίσης, το Στούντιο παρέχει υπηρεσίες σε ιδιώτες κατά τα προβλεπόμενα στο Π.Δ. 159/1984 (Α΄ 53) (άρθρο 2 παρ. 1 και 6 του εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας).

 

2. 3. Επίβλεψη

Το Εργαστήριο δύναται να αναθέτει καθήκοντα επίβλεψης  και χρήσης του χώρου σε μεταπτυχιακούς φοιτητές, υποψήφιους διδάκτορες, ερευνητές και μεταδιδάκτορες, ή σε άλλα κατάλληλα εκπαιδευμένα άτομα. Οι παραπάνω έχουν, μεταξύ άλλων, τις παρακάτω υποχρεώσεις:

  • Να ελέγχουν εάν τα άτομα που εισέρχονται στον χώρο του εργαστηρίου έχουν δικαίωμα χρήσης του χώρου και του εξοπλισμού, σύμφωνα με τον παρόντα Κανονισμό.
  • Να επιβλέπουν την τήρηση του παρόντος Κανονισμού από τους χρήστες των εργαστηρίων.
  • Να αναφέρουν κάθε γεγονός που αντιλαμβάνονται ότι δύναται να θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια των χρηστών του εργαστηρίου, καθώς και κάθε βλάβη, απώλεια εξοπλισμού, ζημία κ.λπ.
  • Ειδικότερα, να ενημερώνουν τον Υπεύθυνο του Εργαστηρίου για οποιαδήποτε βλάβη ή ζημία στον εξοπλισμό αντιληφθούν.
  • Να κλειδώνουν το εργαστήριο, όταν πρόκειται να μείνει χωρίς φύλαξη, για οποιοδήποτε λόγο. Σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να μεριμνούν, ώστε να αποχωρήσουν όλα τα άτομα που βρίσκονται εντός του εργαστηρίου.
  • Σε περίπτωση που αντιμετωπίζουν σοβαρά περιστατικά, για τα οποία κρίνουν πως θα πρέπει να κληθεί η αστυνομία ή η πυροσβεστική υπηρεσία, αναλόγως, θα πρέπει πρώτα να καλούν την αστυνομία ή την πυροσβεστική υπηρεσία και, αμέσως μετά, να ενημερώνουν τις αρχές του Πανεπιστημίου (τηλ. Επιστασίας Φιλοσοφικής Σχολής: 2107277498).

 

3. Οργάνωση και διεξαγωγή των εργαστηριακών μαθημάτων

 

3. 1. Γενικοί κανόνες

Για τη διεξαγωγή των εργαστηριακών μαθημάτων θα πρέπει να τηρούνται οι παρακάτω γενικοί κανόνες:

  • Πριν την έναρξη κάθε ακαδημαϊκού εξαμήνου συντάσσεται και ανακοινώνεται ένα λεπτομερές ωρολόγιο πρόγραμμα λειτουργίας των εργαστηρίων, δίνοντας προτεραιότητα στις εκπαιδευτικές απαιτήσεις των προγραμμάτων σπουδών.
  • Το ωρολόγιο πρόγραμμα εργαστηριακών μαθημάτων κάθε εξαμήνου καταρτίζεται με ευθύνη του υπεύθυνου κατάρτισης του ωρολογίου προγράμματος του Τμήματος και αναρτάται στην ιστοσελίδα του Τμήματος.
  • Ο υπεύθυνος του εργαστηρίου έχει το δικαίωμα να ζητήσει από φοιτητή/φοιτήτρια να αποχωρήσει από το χώρο του εργαστηρίου, εάν κρίνει πως παρεμποδίζει το μάθημα, ή στην περίπτωση που παραβιάζει τον παρόντα κανονισμό.

 

4. Κανονισμός χρήσης των υποδομών του εργαστηρίου

 

Δικαίωμα χρήσης

  • Η χρήση του εργαστηρίου επιτρέπεται σε άτομα που ανήκουν στην ακαδημαϊκή κοινότητα του Πανεπιστημίου και, συγκεκριμένα, άτομα που ανήκουν στις εξής κατηγορίες: (α) καθηγητές και λοιποί διδάσκοντες, (β) τεχνικό και εκπαιδευτικό προσωπικό (γ)  προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές, (δ) ερευνητές, (ε) σπουδαστές και εκπαιδευτές προγραμμάτων επιμόρφωσης που διοργανώνει το Ίδρυμα, (στ) διοικητικοί υπάλληλοι και ζ) ιδιώτες κατά τα προβλεπόμενα στο Π.Δ. 159/1984 (Α΄ 53) (άρθρο 2 παρ. 1 και 6 του εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας).
  • Η διεξαγωγή προγραμματισμένων μαθημάτων έχει προτεραιότητα έναντι άλλων δραστηριοτήτων και, κατά συνέπεια, οι συμμετέχοντες σε αυτά απαιτείται να διευκολύνονται στη χρήση του χώρου και του εξοπλισμού.
  • Άτομα με ειδικές ανάγκες και άτομα που χρήζουν βοήθειας έχουν προτεραιότητα στην χρήση των εργαστηρίων. Κάθε χρήστης έχει υποχρέωση να παρέχει βοήθεια στις παραπάνω περιπτώσεις, εφόσον του ζητηθεί.
  • Το προσωπικό, οι φοιτητές και οι ερευνητές του Τμήματος έχουν προτεραιότητα σε σχέση με τους φοιτητές άλλων Τμημάτων και άλλες κατηγορίες χρηστών.
  • Ο χώρος και ο εξοπλισμός του εργαστηρίου δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται για οποιαδήποτε παράνομη ενέργεια, όπως η παραβίαση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, η παράνομη πρόσβαση σε δίκτυα και συστήματα, η διακίνηση παράνομου υλικού κ.ά.
  • Το Τμήμα διατηρεί το δικαίωμα να επιβάλει περιορισμούς στην χρήση του εργαστηρίου από συγκεκριμένους χρήστες ή κατηγορίες χρηστών, ή να περιορίσει συγκεκριμένες δραστηριότητες.
  • Οι χρήστες του εργαστηρίου υποχρεούνται να φέρουν και να επιδεικνύουν, εάν τους ζητηθεί, φοιτητική ταυτότητα, ή αστυνομική ταυτότητα, ή άλλο νόμιμο έγγραφο που να πιστοποιεί την ταυτότητά τους.

 

5. Χρήση του χώρου και του εξοπλισμού

 

  • Δεν επιτρέπεται οποιαδήποτε παρέμβαση στη διαμόρφωση του υλικού εξοπλισμού των εργαστηρίων, εκτός εάν έχουν δοθεί σχετικές οδηγίες από τους υπεύθυνους των εργαστηριακών μαθημάτων.
  • Όσοι παραλάβουν από τους υπεύθυνους του εργαστηρίου επιστημονικά όργανα, ή άλλο εξοπλισμό, οφείλουν να τα παραδώσουν στην κατάσταση που τα παρέλαβαν, όταν λήξει η περίοδος για την οποία τους έχουν παραχωρηθεί.

 

Ειδικότερα, σύμφωνα με την υπ' αριθμ. 115744/Ζ1/4.9.2020 Κοινή Υπουργική
Απόφαση με θέμα «Λειτουργία των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Ε.Ι.) και μέτρα για την αποφυγή διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19 κατά τη λειτουργία τους»,
(ΦΕΚ Β΄3707), με την οποία ορίζονται τα μέτρα που θα ισχύσουν κατά τη λειτουργία των Α.Ε.Ι. το χειμερινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2020-2021, προβλέπονται τα ακόλουθα για τους χώρους του εργαστηρίου (αίθουσες 310, 920):

 

5. 1. Η χρήση μη ιατρικής μάσκας είναι υποχρεωτική για τους φοιτητές, το διδακτικό και λοιπό προσωπικό, καθώς και για τους επισκέπτες εντός των Α.Ε.Ι. σε όλους τους χώρους του εργαστηρίου .

5. 2. Από την υποχρεωτική χρήση μη ιατρικής μάσκας, εξαιρούνται οι φοιτητές και το διδακτικό προσωπικό που συμμετέχουν σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες που δεν είναι εφικτή η διεξαγωγή τους με τη χρήση μη ιατρικής μάσκας (π.χ. αθλήματα, χρήση πνευστών μουσικών οργάνων) καθώς και τα άτομα για τα οποία η χρήση μάσκας δεν ενδείκνυται για ιατρικούς λόγους, οι οποίοι αποδεικνύονται με τα κατάλληλα έγγραφα (π.χ. λόγω αναπνευστικών προβλημάτων). Στις εκπαιδευτικές δραστηριότητες που δεν διεξάγονται με τη χρήση μάσκας, απαιτείται η τήρηση απόστασης τριών (3) μέτρων των φοιτητών μεταξύ τους και μεταξύ αυτών και του διδακτικού προσωπικού.

5. 3. Οι φοιτητές που παραβιάζουν την υποχρέωση του άρθρου 2 ως προς την υποχρεωτική χρήση μη ιατρικής μάσκας δεν επιτρέπεται να συμμετάσχουν στην εκπαιδευτική διαδικασία των μαθημάτων που διενεργούνται με φυσική παρουσία, των εργαστηρίων και των κλινικών ασκήσεων, ενώ σε περίπτωση άρνησης αποχώρησής τους παραπέμπονται αρμοδίως για την εκτέλεση πειθαρχικού παραπτώματος σύμφωνα με τον Εσωτερικό Κανονισμό του οικείου Α.Ε.Ι.

5. 4. Ο μέγιστος αριθμός ατόμων που κάνουν χρήση των παρακάτω αιθουσών, συμπεριλαμβανομένων και των διδασκόντων ή άλλου προσωπικού, ορίζεται ως εξής

 

Α. Για την Αίθουσα 310:

 στα δέκα άτομα στο live room

 στα πέντε άτομα στο control room

 στα δύο άτομα στο multimedia room

 στα τέσσερα άτομα στο γραφείο

 

Β. Για την Αίθουσα 920:

 στα πέντε άτομα

 

5. 5. Οι φοιτητές, οι χρήστες του εργαστηρίου και το διδακτικό προσωπικό εφαρμόζουν υποχρεωτικά όλα τα αναγκαία μέτρα ατομικής προστασίας.

5. 6. Οι φοιτητές, οι χρήστες του εργαστηρίου και το διδακτικό προσωπικό φορούν υποχρεωτικά γάντια μίας χρήσης κατά την είσοδό τους στο εργαστήριο. Τα απορρίπτουν σε κάδους κατά την έξοδό τους.

5. 7. Οι φοιτητές, οι χρήστες του εργαστηρίου και το διδακτικό προσωπικό είναι υπεύθυνοι να απολυμαίνουν με το κατάλληλο αντισηπτικό αντικείμενα, εξοπλισμό ή επιφάνειες με τις οποίες ήρθαν σε επαφή (καρέκλες, γραφεία, διακόπτες, χερούλια, μικρόφωνα, κονσόλες, καλώδια κτλ), πριν από την αποχώρησή τους από τον χώρο.

5. 8. Για τον παραπάνω λόγω, προβλέπεται σωστή χρήση του χρόνου, ώστε να υπάρχει επαρκές χρονικό διάστημα για την απολύμανσή του. (τουλάχιστον 15’ πριν την αποχώρηση από τον χώρο)

5. 9. Μετά τον καθαρισμό τα αντικείμενα πρέπει να τοποθετηθούν στην κατάλληλη θέση και στην αρχική κατάσταση στην οποία βρίσκονταν. Διαφορετικά, να αναφέρεται οποιοδήποτε πρόβλημα στον Υπεύθυνο.

 

6. Δανεισμός

Όσοι επιθυμούν να δανειστούν αντικείμενα του εργαστηρίου για εκπαιδευτική ή καλλιτεχνική χρήση συμπληρώνουν και υπογράφουν απαραιτήτως σχετική αίτηση που θα παραλάβουν από το γραφείο του εργαστηρίου.

Κατά την επιστροφή των αντικειμένων γίνεται επιβεβαίωση από τον υπεύθυνο ότι παραδίδονται στην αρχική τους κατάσταση. Οι δανειζόμενοι οφείλουν να κάνουν ορθή χρήση των αντικειμένων, ώστε να αποφεύγονται τυχόν ζημιές και φθορές.

 

7. Ζητήματα συμπεριφοράς και ασφάλειας

 

  • Το κάπνισμα στους χώρους των εργαστηρίων απαγορεύεται αυστηρώς.
  • Δεν επιτρέπονται τα ποτά (αναψυκτικό, καφές, αλκοόλ, κ.λπ.) και τα φαγώσιμα στους χώρους του εργαστηρίου. Εξαιρείται το νερό, με την προϋπόθεση ότι γίνεται χρήση που δεν θέτει σε κίνδυνο τον εξοπλισμό του εργαστηρίου.
  • Απαγορεύεται η είσοδος σε κατοικίδια ή άλλα ζώα.
  • Οι χρήστες οφείλουν να σέβονται το χώρο του εργαστηρίου και να προστατεύουν την εύρυθμη λειτουργία τους.
  • Οι χρήστες οφείλουν να συμβάλουν στην ασφάλεια του χώρου και των ατόμων που βρίσκονται σε αυτόν. Οι παρακάτω κανόνες ασφάλειας χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής:
    • Να μη μεταφέρονται στο χώρο των εργαστηρίων εύφλεκτα υλικά ή πιθανές πηγές πρόκλησης πυρκαγιάς.
    • Να μην παρεμποδίζεται ή δυσχεραίνεται, καθ’ οιονδήποτε τρόπο, η έξοδος των ατόμων που βρίσκονται εντός τους χώρου.
    • Οι χρήστες του εργαστηρίου οφείλουν να γνωρίζουν πού βρίσκονται οι πυροσβεστήρες των εργαστηρίων.
    • Οι χρήστες οφείλουν να αναφέρουν καθετί που θεωρούν ότι θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των ατόμων που βρίσκονται εντός του χώρου των εργαστηρίων στον υπεύθυνο του εργαστηρίου.
    • Οι χρήστες οφείλουν να αναφέρουν κάθε περίπτωση εισόδου στον χώρο ατόμων που δεν δικαιούνται χρήσης του εργαστηρίου, σε περίπτωση που υποπέσει στην αντίληψή τους.
    • Οι χρήστες του εργαστηρίου οφείλουν να αναφέρουν κάθε περίπτωση παραβίασης του παρόντος κανονισμού που υποπίπτει στην αντίληψή τους.

 

8. Περιορισμοί

 

  • Το Πανεπιστήμιο δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν απώλεια ή αλλοίωση δεδομένων και αρχείων. Οι χρήστες έχουν την ευθύνη για την τήρηση εφεδρικών αντιγράφων των δεδομένων τους.
  • Το Πανεπιστήμιο δεν ευθύνεται για τυχόν παραβίαση της εμπιστευτικότητας των δεδομένων των χρηστών. Οι χρήστες έχουν την ευθύνη προστασίας των δεδομένων που θεωρούν εμπιστευτικά, ή που είναι προσωπικού χαρακτήρα.
  • Το Πανεπιστήμιο καταβάλει κάθε προσπάθεια για την εύρυθμη λειτουργία των εργαστηρίων και του εξοπλισμού τους. Εντούτοις, τα εργαστήρια στο σύνολό τους ή μέρος του εξοπλισμού τους ενδέχεται σε κάποιες περιπτώσεις να μην είναι διαθέσιμα είτε λόγω προγραμματισμένων εργασιών σε αυτά, είτε λόγω εκτάκτων περιστατικών.

 

9. Κυρώσεις

Η Διεύθυνση του Εργαστηρίου  διατηρεί το δικαίωμα να επιβάλλει κυρώσεις σε περίπτωση παραβίασης του παρόντος Κανονισμού, ακολουθώντας τις διαδικασίες και τους όρους που προβλέπονται στον Εσωτερικό Κανονισμό του Πανεπιστημίου, τον Κανονισμό Σπουδών, και την κείμενη Νομοθεσία.

 

10. Πρόβλεψη

Θέματα που δεν καθορίζονται από τον παρόντα κανονισμό θα αντιμετωπίζονται από τη Διεύθυνση του Εργαστηρίου βάσει της κείμενης νομοθεσίας.