Στούντιο Ηχογραφήσεων ΤΜΣ ΕΚΠΑ
Ο ήχος είναι το βασικό συστατικό της μουσικής, και υπακούει σε νόμους της φυσικής. Το πιάνο είναι μία πολύπλοκη μηχανή, που η κατασκευή της στηρίζεται στην τέχνη και την τεχνολογία και η λειτουργία της μπορεί να προσεγγιστεί, έως έναν βαθμό, από την επιστήμη. Η κατανόηση των αρχών λειτουργίας του μπορεί να βοηθήσει τον πιανίστα στην ερμηνεία, τον τεχνικό ήχου στην ηχοληψία, ακόμη και τον απλό λάτρη κατά την ακρόαση αυτού του οργάνου, που μετράει 300 και πλέον χρόνια ζωής. Με κεντρικό άξονα το χόρδισμα, την ιστορία και την τεχνική του, θα επιχειρηθεί θεωρητική και πρακτική ανάλυση του ήχου.
Ο Πάνος Τσίγκος είναι τεχνικός πιάνου. Σπούδασε Advanced Piano Technology στο North Bennet St. School της Βοστώνης, είναι μέλος του Piano Technicians Guild και διπλωματούχος Μηχανολόγος Μηχανικός ΕΜΠ. Έχει σπουδάσει κλασικό και μοντέρνο πιάνο και φοιτά στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα Μουσικής Τεχνολογίας του ΤΜΣ του ΕΚΠΑ.
Σάββατο 20 Μαΐου 11:00 – 17:00
Κυριακή 21 Μαΐου 11:00 – 17:00
Οι συμμετέχοντες παρακαλούνται να είναι παρόντες σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος της διάρκειας του εργαστηρίου (εάν δεν μπορούν να παρακολουθήσουν όλες τις ώρες) και ΙΔΙΑΙΤΈΡΩΣ το πρώτο 2ωρο του σεμιναρίου (Σάββατο πρωί), όποτε και θα τεθούν οι βάσεις πάνω στις οποίες θα κινηθεί όλο το 2ήμερο.
Προετοιμασία συμμετεχόντων:
1. Άνετα ρούχα πρόβας (π.χ. φόρμα)
2. Αποστήθιση ενός κομματιού επιλογής σας (ολόκληρο ή μικρό μέρος):
(1) Τραγούδι αργό και μελωδικό οποιουδήποτε είδους (π.χ. λυρικό, έντεχνο,
παραδοσιακό) – Διευκρίνιση: Μελωδικό τραγούδι θεωρούμε οποιοδήποτε τραγούδι μπορούμε να μουρμουρίσουμε χωρίς τον στίχο, ή να παίξουμε σε κάποιο όργανο μόνο την μελωδία του και να είναι ευχάριστο και πλήρες άκουσμα. (2) Για τους σπουδαστές μονωδίας, μία Άρια, Lied ή κομμάτι επιλογής τους, από το ρεπερτόριο που έχουν μελετήσει.
Σε περίπτωση μεγάλης προσέλευση ατόμων, θα γίνει διαχωρισμός συμμετεχόντων-ακροατών στην αρχή του σεμιναρίου, σε συνεννόηση με τους παρόντες και ανάλογα με το επίπεδο τους στο τραγούδι.
Στο 2ήμερο αυτό εργαστήριο σκοπεύουμε:
1. να γνωρίσουμε έμπρακτα την λειτουργία της ανθρώπινης φωνής και ειδικώς της δικής μας φωνής 2. να ανακαλύψουμε τις καταπληκτικές "κλειδωμένες" δυνατότητες της φωνής μας και το πως θα "απογειώσουμε" τα χαρακτηριστικά της (όγκος, ένταση, χροιά, έκταση, άνεση, τονική ευστάθεια, καθαρότητα) 3. να μάθουμε πως μπορούμε να επαναφέρουμε και να διατηρήσουμε το φωνητικό μας όργανο στην υγιέστερη δυνατή λειτουργία του 4. να δούμε πως αξιοποιούμε τον θαυμαστό κόσμο της φωνής, που ΟΛΟΙ έχουμε, πάνω στην τέχνη 5. να ασκηθούμε πάνω στον ΛΟΓΟ και το ΤΡΑΓΟΥΔΙ 6. να δοκιμάσουμε να εφαρμόσουμε τα παραπάνω, ο καθένας σε τραγούδι επιλογής του.
Στο συγκεκριμένο σεμινάριο θα αναπτυχθούν τεχνικές ηχογράφησης και μείξης ενός τυπικού κουαρτέτου εγχόρδων καθώς και της Pedal Harp, τόσο σε θεωρητικό όσο και σε πρακτικό επίπεδο.
Α μέρος (String Quartet)
Η προσέγγιση έχει να κάνει με διαφορετικές στερεοφωνικές και προσεγγιστικές τεχνικές (stereo and coincident techniques), αλλά και με συνδυασμό αυτών, προκειμένου να μελετηθούν και να συγκριθούν τα αποτελέσματα της ηχογράφησης. Παράλληλα, εξετάζεται και η αισθητική προσέγγιση ανάλογα με το ρεπερτόριο, την ενορχήστρωση, την ακουστική τοποθέτηση στο χώρο της μίξης, αλλά και τα χρησιμοποιούμενα όργανα στο μουσικό σύνολο. Σημαντική είναι η συμβολή των μουσικών που θα πάρουν μέρος, με τους οποίους θα αναπτυχθεί συζήτηση γύρω από την ηχογράφηση και μείξη του συγκεκριμένου μουσικού συνόλου.
Β μέρος (Pedal Harp)
Το δεύτερο μέρος αφορά την ηχογράφηση και μείξη της Pedal Harp, όπου θα χρησιμοποιηθούν αρκετές τεχνικές ηχογράφησης, λαμβάνοντας πάντα υπόψη το ρεπερτόριο, αλλά και τις τεχνικές ιδιαιτερότητες και δυσκολίες του οργάνου αναφορικά με την ηχοληψία του.
Χώρος Διεξαγωγής:
Studio Ηχογραφήσεων του Εργαστηρίου Μουσικής και Ακουστικής Τεχνολογίας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ (αίθουσα 310, κτήριο Φιλοσοφικής)
Ημερομηνία Διεξαγωγής:
Πέμπτη 11 Μαΐου 2017, ώρα 09:00 – 12:00
Real Time spatial processing of sound in high order ambisonics
Live electronics in vocal music and opera: from En Echo to Alma Sola
LECTURE
Monday 27 March 2017 (12.00-15.00)
« Live electronics in vocal music and opera: from En Echo to Alma Sola »
Η διάλεξη είναι ανοιχτή σε όλους τους φοιτητές του ΤΜΣ.
WORKSHOP
Wednesday 29 March 2017 (12.00-15.00)
Thursday 30 March 2017 (14.00-17.00)
« Real Time spatial processing of sound in high order ambisonics »
To workshop είναι ανοιχτό στους προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές της κατεύθυνσης της Μουσικής τεχνολογίας.
ΧΩΡΟΣ : Studio του εργαστηρίου Μουσικής Ακουστικής και Τεχνολογίας, ΤΜΣ. ΕΚΠΑ ( 310)
Θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης
ΠΡΩΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ . ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΑΣΟΝ (Διεύθυνση Π. Σεργίου)
Θα ξεκινήσουμε ένα κύκλο ηχογραφήσεων ορχήστρας με την συμμετοχή της ΑΣΟΝ (Διευθ. Π. Σεργίου) και της ορχήστρας ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΑ (συντονισμός Ν. Μαλιάρας) για να μπορέσουν οι φοιτητές να εντρυφήσουν σιγά σιγά στην ηχοληψία για σύνολα κλασικής μουσικής και ορχήστρες.
Η πρώτη συνάντηση έχει κανονιστεί για
ΣΑΒΒΑΤΟ 18/2 στις 16.00-21.00.
Θα χαρώ πολύ να είστε μαζί μας και να μοιραστούμε αυτή την ηχογραφική
εμπειρία με τα μέλη του εργαστηρίου Μουσικής Ακουστικής και Τεχνολογίας
και τους φοιτητές για την ανάπτυξη του στούντιο σε θέματα ηχογραφήσεων
Κλασικής μουσικής.
Η Ορχήστρα Δωματίου της ΑΣΟΝ θα ηχογραφήσει την Συμφ. 40 του Mozart.
Η σύνθεση της Ορχήστρας:
Ένα Φλάουτο, δύο Όμποε, δύο Φαγκότα, δύο Κόρνα, έξι πρώτα Βιολιά (κατανεμημένα σε τρία αναλόγια), έξι δεύτερα Βιολιά(επίσης κατανεμημένα σε τρία αναλόγια), τέσσερις Βιόλες (σε δύο αναλόγια), τέσσερα Τσέλλα (σε δύο αναλόγια) και δύο Κοντραμπάσα.
Καλούνται οι φοιτητές του τμήματος που έχουν περάσει επιτυχώς τα μαθήματα Εισαγωγή στην Ηχοληψία και Μικρόφωνα/μεγάφωνα /ηχεία να παραστούν και να βοηθήσουν στο στήσιμο της ηχογράφησης για την ορχήστρα δωματίου ΑΣΟΝ.
Οι παρουσιάσεις θα γίνουν ως εξής:
Ψαρουδάκης Στέλιος: προσωδιακά σχόλια της αττικής ποίησης Ιωάννης Κωνσταντάκος : "και με τον ήχο των για μια στιγμή επιστρέφουν":
Προσωδία και προφορά στην αρχαία ελληνική δραματική ποίηση.
Δημήτρης Λέκκας : "λοιπόν ξεκίνα πες τους γλυκά τους αναπαίστους":
φωνολογικά ζητήματα της προσωδίας
Ιωάννης Στρατάκης/Ιφιγένεια Σπηλιωτοπούλου: ερμηνευτικά σχόλια πάνω στην προσωδιακή εκφορά.
Αναστασια Γεωργάκη: εργαλεία και μεθοδολογίες για την ανάλυση της προσωδίας
Στις 14.00, θα γίνει η ηχογράφηση των αποσπασμάτων που αναφέραμε (Αχαρνής/Αριστοφάνη και Πέρσες/Αισχύλου: πάροδος).
Η ηχογράφηση θα γίνει στην Αρχαία Ελληνική και στην Νεοελληνική.
Στόχος της διάλεξης είναι η περιγραφή της ανατομικής και της φυσιολογίας της ακουστικής οδού με ιδιαίτερη έμφαση στον κοχλία και τις δομές του.
Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στον τρόπο με τον οποίο ο κοχλίας μπορεί να αναλύσει τις διάφορες συχνότητες που περιέχονται σε ένα ακουστικό σήμα, καθώς και ο τρόπος που η μηχανική ταλάντωση της βασικής μεμβράνης οδηγεί σε εκπόλωση τα τριχωτά κύτταρα του οργάνου του Corti (μηχανο-ηλεκτρική σύζευξη).
Συνοπτική περιγραφή:
Υπάρχουν ειδικά σημεία στα οποία θα πρέπει να εστιάσουμε όταν λαμβάνουμε το ιστορικό από έναν μουσικό; Ποιός ήταν άραγε ο λόγος που ο Beethoven έχασε την ακοή του; Υπάρχουν ειδικές ακοολογικές εξετάσεις για μουσικούς; Η συγκεκριμένη διάλεξη θα είναι διαδραστική. Θα αναλυθούν τέσσερα διαφορετικά περιστατικά που θα σχετίζονται με προβλήματα ακοής σε επαγγελματίες μουσικούς. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί σε ορισμένα ερωτήματα όπως στο γιατί οι μουσικοί αποτελούν ξεχωριστή οντότητα σε σχέση με τους μη μουσικούς όσον αφορά τον έλεγχο της ακοής;