Αρχική σελίδα » Έρευνα » Ερευνητικά Projects

 

Πρόγραμμα ΕΡΜΗΣ

 

Ακουστική μελέτη παραδοσιακών και αρχαίων ανακατασκευασμένων οργάνων

 

Ανασύστατη της προσωδίας του τραγικού λόγου

 

 

 

Έναρξη υλοποίησης Προγράμματος «ΕΡΜΗΣ»

 

Το Έργο “ΕΡΜΗΣ – ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΜΟΥΣΙΚΟΛΟΓΙΑ: ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΧΡΗΣΗ ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ» διεξάγεται στοΕργαστήριο Φωνής και Προσβασιμότητας του Τμήματος Πληροφορικής και Επικοινωνιών του ΕΚΠΑ με επιστημονικό υπεύθυνο τον Αν. Καθηγητή Γεώργιο Κουρουπέτρογλου και υλοποιείται σε συνεργασία με το Εργαστήριο Μουσικής Ακουστικής και Τεχνολογίαςτου Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ. Παράλληλα, υποστηρίζεται ερευνητικά αλλά και παρέχει εκπαιδευτικό υλικό και τεχνογνωσία στις εκπαιδευτικές δράσεις του Προγράμματος «Ελληνική Γραφή και Μουσική της Αρχαιότητας» του Τμήματος Φιλολογίας του ΕΚΠΑ. Κύριος σκοπός του Προγράμματος είναι η μελέτη και ανάδειξη των αρχαίων ελληνικών μουσικών οργάνων στην Ελλάδα και το εξωτερικό και η αξιοποίησή τους τόσο κατά την ανασύνθεση του αρχαίου ελληνικού ήχου, όσο και στη σύγχρονη μουσική δημιουργία, μέσα από:

 

Α. τη θεωρητική εκπαίδευση και πρακτική κατάρτιση 12 νέων (κατά προτίμηση) πτυχιούχων στην πειραματική ανακατασκευή επιστημονικά τεκμηριωμένων και λειτουργικών αντιγράφων μουσικών οργάνων συνολικής διάρκειας 4 εξαμήνων. Προκήρυξη / Έντυπο Αίτησης (Αιτήσεις δεκτές έως 16 Σεπτεμβρίου 2016).Επικοινωνία: hermes[at]di.uoa[dot]gr

 

Β. την πρακτική εκπαίδευση 40 νέων μουσικών στη χρήση των δύο σημαντικότερων τύπων μουσικών οργάνων της ελληνικής αρχαιότητας, του αυλού και της λύρας, διάρκειας 2 εξαμήνων.

 

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα σχεδιάζεται και υλοποιείται από τον Χρήστο Τερζή, μεταδιδακτορικό ερευνητή του Πανεπιστημίου Αθηνών στο αντικείμενο της Αρχαιομουσικολογίας. 

 

Το έργο ΕΡΜΗΣ έχει τεθεί υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων.Πρόγραμμα ΑΟΙΔΟΣ

Ακουστική ανάλυση, σύνθεση, μοντελοποίηση της  τραγουδιστικής φωνής

Ανάλυση/σύνθεση τραγουδιστής φωνής και φωνητικών στύλ της παραδοσιακής  και λαίκής μουσικής

Aνάλυση της Βυζαντινής ψαλτικής φωνής

Ανάλυση της προσωδίας του τραγικού λόγου

Οπτική ανατροφοδότηση της φωνής στην φωνητική εκπαίδευση με κουρδίσματα

Μουσική τεχνολογία στην εκπαίδευση

Φωνή και συναίσθημα

 

Πρόγραμμα ΤΕΤΤΙΞ

Χαρτογράφηση και ανασύνθεση φυσικών και ιστορικών ηχοτοπίων

Xαρτογράφηση  και ανάλυση των Τζιτζικιών

Μοντελοποίηση χορωδίας τζιτζικιών